16 January 2012

..AIR MATA WANITA..


suatu ketika, seorang anak bertanya kepada ibunya. "Ibu, kenapa ibu menangis?" Ibu menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan nak," "Saya xmengerti ibu," kata si anak. Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak,kau memang xakan mengerti...."

Kemudian,si anak bertanya kepada ayahnya, "Ayah,kenapa ibu menangis?" "Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas." sang ayah menjawab. "Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus tertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, ia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya ia merasa seolah mendengar jawapannya :

"SaatKu ciptakan wanita, aku membuatnya menjadi sangat utama. Kuciptakan bahunya,agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya,walaupun bahu itu juga harus tetap nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur."

"Ku berikan kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerapkali menerima cerca dari si bayi itu apabila ia telah membesar."

"Ku berikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan,pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa."

"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih,walau sakit,walau penat,tanpa berkeluh kesah."

"Ku berikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam keadaan dan situasi apapun.Walau acap kali anak2nya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak-anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya."

"Ku berikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tidak terkoyak."

"Ku berikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah suami yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar,saling melengkapi dan saling menyayangi."

"Dan akhirnya,ku berikan air mata agar dapat mencurahkan perasaaanya. Inilah yang khusus buat wanita,agar dapat ia gunakan bila masa pun ia inginkan. Air mata bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata itu adalah "air mata kehidupan."

note : bersyukurlah dilahirkan sebagai wanita....

terima kasih sudi baca :)

2 comments:

hayatijepeli said...

suka post ni :)
btw' dah follow kat sini .
jom usha kat sana pulak :B

qeinrywaheeda said...

thnks..nnt kte jln2 plak,:)