04 September 2012

Esok eXaM!

esok adalah penentu segala2nya bg aku n kwn2...
moga dipermudahkan segalanya,n diberi ketenangan masa jwb exam
cuak sgt. harap2 ni adalah exm last aku di uitm,lpas ni masuk keje..Insyaallah.
doakan wahida dan kawan2 berjaya yeh..:)



terima kasih sudi baca :)

06 August 2012

Dato' Lee Chong Wei

lee chong wei! lee chong wei! lee chong wei!
cukup meluahkan betapa sayangnya rakyat Malaysia pda permata hati ini. Olimpik 2012 menjadi bukti seorang wira dari Malaysia bermain dengan sepenuh hati demi negaranya. sedih sangat bila tengok lee chong nangis.i'm sure ramai lg yg nanges cm aku. T.T...

.jgn nanges chong wei,kami semua bgga dgn anda,u'r a GOLDEN 4 us already.
chong wei,kami bangga dgn anda. apalah sangat sebuah medal jika dibandingkan dengan rasa hormat yg chong wei dapat dari seluruh Malaysia malah seluruh dunia. seluruh dunia sokong chong wei compare 2 lin dan. why??? The answer is bcoz of his attitude..tak sombong,tak keras hati,tak bongkak seperti lin dan.
yup! "SKILLS WIN YOU MEDALS,BUT ATTITUDE WIN HEARTS"


proud 2 be malaysian.sedihnya..huwaaaaaaaaa
you played very well. don't worry bout losing 2 lin dan, he won with more luck n u lost with more PRIDE. u deserve the PRIDE that lin dan WILL NEVER achieve in his whole lifetime. let it silver, but as long your remains gold,u'r a winner in everyone's eyes...well done!

no need 2 say that.u'r alwys in our heart.
selamat pulang ke tanah air. kami menanti kepulangan seorang wira dunia dr kota london. :)


terima kasih sudi baca :)

02 August 2012

Julai Part1: Presentation Fyp

Assalamuaalaikum...hr ni 2 Ogos da,tp aku baru nk update entry ntk julai pnya..hehe.byk aktiviti spnjg julai,tp sbb trlalu bz,xsempat nk menaip...waktu ngh mnulis ni,aku kt dlm lab fak elektrical engine blaja 3P,bosan smpi sempt update blog.huuu..pas2 aku save dlm draf coz blom cmplete,hr ni bru cntinue updte.:D

yeahhhh,akhirnya fyp da complete after 2 sem struggle. semggu las b4 submit report tiap2 mlm tido lewat,ada smpi tido sejam dua je...mata masing2 xyah ckp,da mcm org stim ganja da kot.hahha.
kt bwh ni ada gambar masa presentation day. ktorg 1 clas dletakkan kt dlm 1 blek n just prepare booth je la..time 2 bole la tgk booth spe cnteq,spe yg kreatif,spe yg rjin,haha..

masing2 sibuk hias.siap bunga2 2ha..huhu
                                 
                                        jeng3,kami punya..just simple coz xsempat,baru hbes exm
we're a team of sprinkler arrangment.<3<3
'HARI KEJADIAN'
hri kejadian refer 2 hari present btol2.kahkah...mlm 2 aku ngn zera xbole tido,bkn sbb hafal skrip tp takut n seram coz  tido dlm surau.hehe..mmg mcm bukan present fyp,skrip xhafal,men belasah ja ckp, present Bel smggu lg da prepare da,ni FYP.-.-...bz pnya pasal.

examiner ngn panel tengah evaluate dis group..
kami relek je sbb examiner dtg 30 min sblm booth nk ttp.:(
bile bosan,1 bilik 2 aku tawaf n nilah hasilnya..amek gmbr sndiri,hihi
tamat sudah final year project n lpas ni bole la msing2 apply project 2 bile keja.hehe..ha,nk ckp jugak sblom terlupa,nnt spe2 yg kna wat fyp 2,search la journal ktorg dlm internet.hee..supervisor nk publish our project,tp skrg msih under construction. pasni taip sprinkler arrangement,kuar nma ktorg, Saiful Bahri, Nurazeera, Nurul Wahidah..hehe,ye2 je.. k lah,nk siap2 g beli mknan ntk berbuka,bye2..



terima kasih sudi baca :)

13 July 2012

'SeNDiRi'

Siapa kata sendiri itu tidak bahagia? Tidak menggembirakn?zahirnya, orang lain mungkin nampak seseorang yang bersendirian itu menyedihkan kerana kekosongan tanpa ditemani. Namun, pada hakikatnya mereka yang bersendiri itu lebih bahagia sebenarnya.

Bila sendiri, kita mempunyai banyak ruang untuk muhasabah diri. Biarpun sendiri, kita tetap takkan berada dalam relung kesunyian. Kerana dengan bersendiri,kita mampu merasai kehadiranNya di sisi kita. Subhanallah! Mampu untuk merasa redup kasihNya yang lagi menenangkan.

Sendiri, mengajar kita untuk memperbaiki diri sendiri tanpa gangguan dan halangan dari mereka-mereka.

Sendiri itu terapi. Terapi untuk menguatkan iman. Terapi untuk memperbaiki hubungan dengan Sang Pencipta. Terapi untuk memperbaiki hubungan sesama manusia.Terapi untuk  membetulkan setiap yang sumbang.

Kerana dengan bersendiri, seseorang mampu untuk berfikir dengan rasional tentang segala hal duniawi mahupun ukhrawi. Mampu membuatkan seseorang mencari kembali dirinya yang telah hilang. Mampu menilai antara kaca dan permata. Mampu membezakan antara hitam dan putih. 

Sendiri juga terapi untuk menghapuskan parut-parut dosa yang dilakukan. Apa gunanya berteman seandainya diulit dengan cengkaman dosa. Tentulah hati takkan tenang apabila dosa-dosa teresebut menghantui..

Sesungguhnya,sendiri itu terapi yang indah.Terlalu indah bagi mereka yang benar-benar memahami istilah sendiri. Allah SWT ciptakan sendiri itu untuk mengembalikan semula hambaNya yang 'hilang'. Dia biarkan kamu yakni insan terpilih untuk bersendiri hanya semata-mata inginkan kamu kembali ke jalanNya. Bukan untuk menghukum kamu. Sebaliknya, untuk menyatakan kasih sayangNya kepada hambaNya.

Jadi, janganlah bersedih apabila bersendiri. Bersangka baiklah dengan Allah.

Allah SWT berfirman:
"Aku akan bersama (mengikut) sangkaan hamba-hambaKu.Maka hendaklah kamu bersangka baik dengan apa yang kamu inginkan" 
(Hadis Qudsi Riwayat At-Thabrani)

Percayalah,setiap keadaan atau peristiwa itu mempunyai hikmah yang kadangkala dapat kita fikir sendiri (namun kadangkala hikmah itu tidak dapat difikir oleh kita manusia biasa). Ingat,Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.

"...boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah mengetahui sedangkan kamu tidak tahu..."
(Surah Al-Baqarah,ayat 216)

Biarlah kita 'buruk dan hina' pada pandangan manusia,namun cantik dan suci pada pandangan Allah SWT. :)

credit to : iluvislam.com


terima kasih sudi baca :)

07 July 2012

Engagement-Day

hai hai hai..salam sume.:p...*part intro paling aku lemah*..terus je la yeh,hehe.hari ni cousin aku Rosmaliza bertunang.huwaa.. sedih sebab still aku xda kat umah. hari 2 aku balik cakap nk merisik je,kalau aku tau nk tunang,xbalek lg aku ke s.alam ni..xkira la exam ke pe ke.

tadi ngah kusyuk2 study,maija upload gmbaq,pa lg,setan mula mengajak2 suh liking2,komen2..errr,trus tggal buku sekejap. mna taknya,majlis tunang wat kat umah aku.mmg xcited r nk tgk gmbaq..huhu

ni sebelum kejadian,penuh meja..hihihi
ni dia tuan badan.segak jugak cousin aku ni.hehe..
cousin aku ni baru 20 taon.2 nmpk muka cm budak2 cket.hehe..belakang 2 katil aku yg da berubah wajah.sllo wrna biru,ni mak amek cadar baru ler tooo...jeles sy.huhu

tudung hitam 2 mak sy.hehe
sebelah kiri mak su,mak kpda maija..

besarnya lah cincin.huhu..oh rumahku,rinduuuuu
ni je gmbr dia bg..las minute prepare katanya..tp nmpak sempurna da ok bg aku..baju bru p beli semalam.mekap kwn2 dia je mekap...klu aku la kn,mmg kena lempang si tunang aku 2 klu mai kalut2 cmni.bg la aku prepare elok2 dulu..*klu aku la..hehehe*.tp cmni da ok da..tahniah maija.:)

lepas ni turn aku plak kot.hihi..insyaallah bakal menyusul,..semua org akn bakal menyusul ke alam rumahtangga.:)ok da nak sambung study semula. 2 paper lg.mcm ada 10 paper sengsaranya.!



terima kasih sudi baca :)

26 June 2012

.SoUL.

assalam, just wanted 2 share something here..something dat really touched my heart n soul,
something i would listened when i feel down n give me strength back.....

just a simple song but have a great meaning for us..enjoy the lyric..:)

Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati..

Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui..

Suluhkan cahaya di hati terang..Allah
Tunjukkan jalan seandainya hilang..Allah
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalah hambaMu Allah
HambaMu Allah...

Sekiranya takdir menguji
Cekalkanlah hasrat di hati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus hidup..



terima kasih sudi baca :)

17 May 2012

taktaunakataapa

well,i've nothing 2 mmbebel+merapu 2nite.
bt i jst feel sgt2 bosan u know.aishhh
astagfirullahalazim wahida.sedar2!
esok kuiz.p sambung baca buku!! 
kbye~




terima kasih sudi baca :)

29 April 2012

AloNe


awak, npe awk tggalkn sy keseorangan d sini?
ramainya orang,pelbagai bangsa.
tambahan hr ni hr minggu,
sy keluar jumpa awk ntk luahkn rsa rindu
yg terbuku d hati sy.
tp npe awk biar sy sorg2?
sy takut klu sy diapa2kan
awk xrisaukan keselamatan sy?
awk,berjam2 sy tggu awk dtg minta maaf
tp hrpn sy hampa,awk berlalu pergi tnpa sy..
awk xsayangkan sy??
knpa awk jnji ntk mlindungi sy sdgkan awk xmampu?

awk,hncurnya hati sy bila awk brlalu prgi tnpa menoleh sdikit pun
lantas,sy mngmbil kputusan ntk pulang dgn hati yg remuk
dgn rse sakit yg amat dalam..
kmudian,saat bas mmulakan perjalanan,
awk dtg melambai2 dan mminta sy trun
awk cll sy bertalu2 dgn hrpn sy trun
awk tiada perasaan malu tika itu
wlpn byk mata yg memndang gelagat awk.

awk,knpe saat itu bru awk sedar?
sy nmpak awk menangis
tp sy xmampu berbuat apa2
krna hti sy sgt terluka,sy sgt sedih..
sy hnya mampu melihat awk ntk kali terakhir
kekasih sy yg selama ni sy cintai sepenuh hati
buah hati sy yg slama ni sy jga lbih dr diri sy sndiri

awk,maafkan sy....
sy hanya wanita biasa.
xmampu bg kesempurnaan pd awk,
xmampu bg kebahagiaan sperti yg awk impikan
hr ini 'rindu' sy berbalas duka.
sy lepaskn awk pergi...
sy relakan awk ntk mencintai org laen...
mungkin si dia bakal menyinari hari2 awk...
selamat tinggal sayangku...

nukilan : qeinrywaheeda~





terima kasih sudi baca :)

29 March 2012

~HoNeYsun~

hyeppp. bru lpas berhoneysun ngn clasmte sbnrnya..haha, trip kali ni pangkor.3d2n..
bes sgt..mmg berbaloi. xnk citer byk,layan gmbar aje lah ek.

Day 1: dinner, jalan2 pantai, nyanyi dgn alunan gitar epul.terbaekkkk..sbb smpi pon da mlm.

 kt jeti lumut.smgat muka masing2. :)












ni muka berseri2 ag sume..suci murni.tgk la da next day..hahaha.




ecece..abg epul ngh smgat maen tu.tp xtau lgu pe. byk sgt dia print lagu smpi xtau nk pilih..huhuhu
anywy,enjoy dat nite..
          ni cara nk posing sorg2 k..dia ni mmg lah.gila kamera jugak.pe nk jdi. :p


Day 2 : Snorkeling, kayak, island hoping, mandi laut n bbQ~.


gmbr berdua kt ats 2 muka bru bgn tido. jgn komen pa2.:)

yg pkai tdung grey tu sbnrnya xreti nk adjust benda alah tu.minx tlg asma..besa la.dia tu sume xreti. nk kena ajar.adehhh.



abg bot hensem. tp say no 2 rantai..:)

 tediaaaa...geng2 s.alam mai serbu pantai dah.hampa jgn  dok kacau kami nk menyelam noh..p dok jaoh2. jage2 ada yg merati.hoho











dlm sume2 ni.muka tuan pnya blog ni lah yg pling buruk skli..asiyhhh. tudung kebelakang sgt.besa la dlm ayaq mna da cermin.kan3..hahaha




letih da msing2. sorry gmbr kayak xde...bwk kmera kang jtoh dlm laut jenuh plak nk selam.huu.
anywy wktu kayak ni baru aku tau aku ni 'mabuk laut'. nk muntah,pening bagai..hilang mood nk kayak. tp akhirnya smpi gak.huhu..

BBQ time.. lauk punya la byk nk habaq mai. kena plak time ni aku ngah diet. habes hilang aku pnya mood diet.mood makan yg mari..hahha.

last2 buang je yg xhbes,sayang beribu kali sayang..klu la bole bwk blek s.alam,mkn dlm bas.cara gak tu..hahaha




orang rendah mmg sllo kena dok depan. klu tak.jgnkn muka. jari tgn/kaki pn xnmpak..haha




lakonan semata2..xrajin cmni pon..:p







Day 3 : Jungle-trekking, mandi laut lagi, shopping..


















serik! lg 10 taon bru msuk hutan smula.
pacat la......xtau nk gtau cmna.lagi org geli.lgi la dia suka mai. nk menangis dlm hutan 2. hmpir 10 ekor kot.


xyah pndg jaoh2.smbil nk pijak tanah 2 pon da penuh kt ats tanah 2.dok jln2 ats daun... kena la lompat2 knon nk mngelak.sia2 je sume tu.


lg 1 usaha,pakai minyak utk elak serangga bagai. huh.lgi dia suka ada la..geram btol.



bermandi-manda sblom pulang..:(
nice moment..thnks kwn2 ntk trip kali ni..
trip last sblom brglar graduan UiTM.insyallah..
smga prjuangan kita di last sem ni berakhir dgn jyanya..amin.










terima kasih sudi baca :)

10 March 2012

::Lalai::

pelik betul aku sejak smggu aku dtg sini. sume jadi secra tak terkawal.
byk sgt buat salah. kealpaan dri sndri yg kdg2 aku sndri xsedar pa yg aku buat sbnrnya..
hr ni saja kt kelas sehari aku xsng hati.da je bnda yg mgecewakan.
dh 2.sbb alpa sgt.duet syiling terbang 6 rggt gara2 nk guna dryer konon.last2 duet kena telan.
sabar je lah...
bru kejap td aku da trslh chat ngn sorg kenalan dlm fb
igtkan dia junior aku.rupanya senior...
confident aku speaking ngn dia ckp aku ni senior dia.aduhh..malu betolla
tjuan chat nk tnya jdual perlwnan badminton coz dia ada updte status sal 2.aku plak da blik cni mna tau sal sukan ni.last2 jd len plak..sek bek dia sporting.tp pon malu jugak la...eeeee.apa lah aku ni.

note : tringin nk menulis seperti nafastari.penulisan yg mmberi ketenangan pd stiap org yg mmbcanya..hope one day aku dpt jd penulis sprti arwah. Al-Fatihah ntk beliau.



terima kasih sudi baca :)

03 March 2012

::Lelaki Yg Aku Cinta::


Bermula aku mengenalimu.
Aku bergerak mencari.
Bukan mudah.
Tetapi tidak pernah aku berputus hati..

Kau yang indah bukan kerana wajah.
Kau yang tampan bukan kerana pangkat.
Yang bergemerlapan kerana agama.
Yang bersinar kerana akhlaknya.
Aku cari dikau.
Wahai lelaki yang aku cinta..

Bercita-cita ingin bahagia.
Kerana aku yakin kau akan mengharapkan yang sama.
Perkahwinan yang bukan kerana nafsu semata.
Tetapi untuk menjaga diri kita.
Dan memperjuangkan agama.
Membina keluarga.
Agar lahir daripadanya askar-askar Tuhan kita..

Aku mencintaimu sepenuh jiwa.
Kerana aku yakin, kau tangga aku kepadaNya.
Sebab itu aku tidak pernah lelah mencintaimu.
Kerna dasar cintaku adalah DIA..

Telah aku cari seorang lelaki.
Aku berharap kau adalah dia.
Boleh jadi bukan.
Boleh jadi ya..

Apa pun pilihan aku.
Kau tetap yang paling aku cinta.
Aku hanya manusia biasa.
Mungkin juga kau terlalu tinggi.
Hingga tidak wujud di dunia ini.
Maka aku berharap kita bertemu di syurga nanti..

Wahai lelaki yang aku cinta.
Sungguh diri ini merinduimu.....



terima kasih sudi baca :)

23 February 2012

::membebel::

ye,aku ngn mak sama2 mmbebel hr ni. 2 org kami sekepala n share bnda yg sma.so,mk bebel aku dgr,aku bebel mak dgar..hahaha,niceee..:D

aku bebel cket je.mak yg menambah jd pnjg lebar..huhu.geram jgak aku.da dekat 2 bulan tok wn xcdent.da lega da pon.da bole jln tp sje msih nk wt prgai bdk2..kdg2 da xthn dbuatnya.tp sbar jelah.bilik air aku 2 tiap2 hr berjam2 aku dok kt dlm.cuci sgla2nya...bknnya dia xleh jln,xleh ckp.sje mls nk bergerak..haisyyy.sabar je lah.org tua2 mmg mcmni.nseb kita tua nnt xtau lg mcm mne..:( 
tp mak ayah lg la byk brsbr dr aku.aku ni bru blek sbulan da bebel mcm2.huu..smga KAU cekalkan hati kedua org tuaku dan mmberi mereka kesabaran srta kekuatan hati...

juga bersyukur sgt2 ats result sem ni. 
dean list sekali lagi..alhamdulillah...
terima kasih ya Allah ats kjayaan ini.Kau berikan kekuatan ntk aku harungi dugaan yg amt besar dlm hdup aku dan akhirnya,
kjayaan ini yg Kau hadiahkan..bersykur ke hadratMU..
aku xsebijak dan sepandai orang laen tp aku 
brsykur ats apa yg aku miliki...

kpda kwn2,smoga kejayaan mnjadi milik kita bersama...AMIN..




terima kasih sudi baca :)

17 February 2012

::suatu pengharapan::

tak semua yang kita dambakan, 
tak semua yang kita impikan,
tak semua yang kita harapkan,
tak semua yang kita angankan,
tak semua yang kita cintai, 
tak semua yang kita rindui,
tak semua yang kita sayangi....

akan kita miliki walaupun untuk seketika mahupun selamanya.
Allah tidak memberi apa yang kita harapkan.tetapi Allah memberi apa yang kita perlukan.
kadang-kadang kita terasa diri begitu terluka dan kecewa dengan tiap sesuatu yang berlaku.
namun jauh di atas segalanya DIA sedang mengatur sesuatu yang terbaik buat kehidupan kita..
Yakinlah,

:: bila Allah tidak memberimu seseorang yang kamu impikan,semoga Dia menghadirkan seseorang yang MENGIMPIKANMU..

:: bila Allah tidak memberimu seseorang yang kamu dambakan,semoga Dia menghadirkan seseorang yang MENDAMBAKANMU..

::bila Allah tidak memberimu seseorang yang kamu rindukan,semoga Dia menghadirkan seseorang yang MERINDUKANMU..

:: bila Allah tidak memberimu seseorang yang kamu cintai,semoga Dia menghadirkan seseorang yang MENCINTAIMU..

kehidupan kita tidak akan pernah lari dari diuji dengan dugaan dan cabaran sebelum kejayaan menanti di kemudian hari..:)








terima kasih sudi baca :)

23 January 2012

~kata-kata indah~

Berjalanlah dengan penuh harapan walaupun hidup ini tak selalu bahagia,
sedekahlah satu senyuman walau di hatimu tak mampu lagi bertahan,
belajarlah memaafkan walau dirimu terluka,
berhentilah memberi alasan walau ingin menyatakan kebenaran,
hiduplah dalam Iman walau hari dipenuhi dugaan dan berpeganglah pada Allah walau DIA tak kelihatan...
Bukti kasihNYA,kita wujud didunia pinjaman ini,
ada sebab bila berlaku sesuatu perkara dan yakinlah 
Tuhan menguji setiap hambaNYA yang mengakui keimanan kepadaNYA...
Jangan terlalu banyak berkhayal untuk jadi yang terbaik kerana hidup tak semudah itu,
perihal kehidupan sebagai cermin dalam menilai sebuah pengabdian yang hakiki lagi abadi..
Moga lelahmu dihargai Ilahi walau dicemuh insani...


Dalam kita melangkah...
terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat,
hingga kita terduduk dan menangis,
dan renungilah dalam diri kerana...
mungkin air mata itu hadir kerana..
DIA mahu menjahit sejadah iman yang kian terkoyak 
lantaran ada langkah-langkah yang tersasar,
semoga tabah dan tetapkan iman..
Biarlah kita keseorangan,tanpa berteman..
Biarlah malam,tanpa sinar rembulan..
Biarlah tidur,tanpa dihiasi mimpi indah..
Tapi,
Jangan biarkan hatimu sunyi,tanpa sepotong ayat,
Ayat suci Al-Quran...


Demi Allah Yang Maha Esa,
Sesungguhnya tidak disediakan jalan yang mudah untuk menuju cintaMU..
menitis air mata tatkala merindu,
menitis air mata tatkala merasakan semakin menjauh,
tetapi janji Allah tetap segar dan mekar tanpa pengkhianatan..
kerana ku tetap yakini,
Allah menyatakan :
"Wajiblah cintaKu kepada orang-orang yang berkasih sayang kepadaKu"
(Asy-Syahid Hassan al-Banna)





terima kasih sudi baca :)